сряда, 26 февруари 2014 г.

Клиентите ползващи мобилен интернет от Мтел са се учвеличили с 30% през изминалата 2013 година

Абонатите на ползващи мобилен интернет от Мобилтел са се учеличили с над 30% през миналата година. По този начин техния брой е 192.9 хил. За разглеждания период. В същото време телекомът отчита разтеж и в сегмента на фискалния броубранд. Клиентите ползващи фиксиран интернет също бележат ръст с 2% до над 155.0 хил., а общия брой на фиксираните линии за достъп се е увеличил с 1.4%.
През последната четвърт на 2013 година наложената регулаторна политика продължи да оказва негативно влияние върху резултатите на компанията. В допълнение, слабата макроикономическа среда, намаляващото население и свиването на преките чуждестранни инвестиции повлияха потреблението.
Оперативно Мобилтел предприе мерки, за да отговори на тези предизвикателства, от една страна фокусирайки се върху високия клиентски сегмент и поставяйки акцент върху смартфон офертите и пакетните предложения, и от друга - налагайки стриктно управление на разходите.
През последното тримесечие на миналата 2013 година Мтел въведе промени в методолкогията за броене на Sim-карти. Чрез въведените промени по-качествено може да се отрази клиентското поведение, както и статута на Мобилтел като конвергентен телеком доставчик, след придобиването на два фискални оператора през 2011година. Като допълнение те дават повече прозрачност и привеждат в съответствие политиката на телекома с тази на останалите мобилни оператори.
Новата методология за броене на SIM-картите доведе до общо намаление на клиентите на мобилни услуги с 1,026 милиона до 4,2 милиона. Тази промяна обхваща както клиентите на предплатени карти, така и на две от фиксираните услуги на компанията. Предходните тримесечия на 2012 и 2013 година бяха коригирани със задна дата. Пазарният дял също отбелязва спад – от 42,1% до 39%, като Мобилтел запазва позицията си на пазарен лидер.
През четвъртото тримесечие на 2013 година общите приходи са намаляли с 10.3%, спрямо същия период на 2012 година, което е в следствие на месечните такси и трафик, а също така и от приходите за взаимно свързване. Това идва в резултат на намаляване цените за терминиране, а върху приходите от месечни такси и трафик негативно влияние оказва понижаване на нивото на цените за абонаменти и предплатени услуги. Приходите за цялата 2013 година се понижават с 14,8% до 399,4 милиона евро.
През последното тримесечие на 2013 оперативните разходи се увеличават със 7.3% основно в резултат на промяна в счетоводното третиране на определени разходни позиции без ефект върху печалбата. С изключение на тази промяна, оперативните разходи остават стабилни. Разходите за взаимна свързаност и роуминг се понижават в резултат на няколко значителни намаления при цените за терминиране през 2012 и 2013 година. Този спад се компенсира с увеличението на други разходи, произтичащи от еднократни ефекти, свързани с оценка от страна на мениджмънта на бизнес риска. Намалението на общите приходи възлиза на 25.7% сравнима EBITDA. Регулаторните мерки допринасят за това с 0.9 милиона евро.

Средния приход на Мтел от абонат бележи спад с 4.1% в сравнение с последното тримесечие на предишната година. Основната причина довела до този спад е регулацията. Като се изключи ефекта от регулацията, средния приход от абонат е стабилен спрямо същия период на 2012 година. Средния приход от фискална линия се увеличава с 3.2% на годишна база основно поради ръста при бизнес абонатите и положителния ефект от по-високия брой линии за достъп, за броудбранд и телевизия. В резултат от това фиксираните услуги продължават да се повишават, възлизайки на 6.7 милиона евро през последното тримесечие на 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар